Lieten we tot een paar jaar terug voornamelijk fysieke spullen achter bij ons overlijden – denk bijvoorbeeld aan een huis, kleding of boeken, bestaat onze erfenis tegenwoordig vaak voor een groot deel ook uit digitaal nalatenschap. Het Netwerk Notarissen in Nederland pleit voor een wetswijziging, waarin ook de digitale erfenis wordt opgenomen.
In een uitzending van RTL Nieuws vertelt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen over de mogelijke risico’s van het niet opnemen van het digitale nalatenschap in het testament. “Risico’s zouden kunnen zijn dat er mensen bij kunnen met slechte bedoelingen, dus dat het bijvoorbeeld gehackt wordt, dat er foto’s worden gestolen die kunnen worden gebruikt bij identiteitsfraude. Als iets onbeheerd achterblijft, wordt het in zekere zin een prooi voor hackers.”
Los van deze risico’s, speelt er vaak ook een emotioneel aspect. Voortlevende profielen van overleden dierbaren zijn vaak pijnlijke confrontaties.
Wat is een digitale erfenis?
Onder de digitale erfenis worden verschillende diensten en zaken verstaan. Allereerst zijn er de sociale media, waaronder Facebook, Instagram of Whatsapp. Maar denk ook aan bijvoorbeeld foto’s en video’s die zijn opgeslagen in de cloud, bij Google of Apple bijvoorbeeld. Sommige mensen hebben digitaal geld, bijvoorbeeld bij PayPal of in crypto.
Mogelijke problemen
Het is vaak onmogelijk om zonder wachtwoorden en toestemming van de eigenaar een profiel bij Facebook of Twitter te verwijderen. Inzien van privacygevoelige informatie is bij veel sociale diensten onmogelijk.
Tips voor het regelen van de digitale erfenis
- Breng in kaart waaruit je digitale erfenis bestaat. Maak een lijst van alle diensten waarvan je gebruik maakt, bijvoorbeeld sociale media, e-mailaccounts, cloudopslag, cryptomunten, websiteprofielen en streamingdiensten
- Breng in kaart wat je wensen zijn per dienst. Moet het worden verwijderd of juist bewaard? Moet het worden overgedragen aan vrienden of familie, of wil je juist dat niemand het kan inzien?
- Bepaal wie je digitale erfenis moet afhandelen
- Denk na over de verschaffing van toegang tot profielen. Maak bijvoorbeeld een lijst met alle wachtwoorden of gebruik een digitale kluis als Lastpass en bepaal waar deze gegevens terug te vinden zijn.
Bekijk hieronder de video van RTL Nieuws voor meer informatie over dit onderwerp:
Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen in RTL Nieuws over digitale erfenis from Netwerk Notarissen on Vimeo.